Ghid de operare pentru utilizatorii WinMENTOR care nu aplica facilitatile legislative

 

 

 

 versiunea tiparibila a acestui document

 

 

A. CONSTANTE NOI
 

1. Constanta generala de functionare TVA “Firma aplica TVA la incasare” (Nu)
2. ...”Numar zile pentru colectare automata TVA neexigibil” (90)
 

B. NOMENCLATOR PARTENERI, SABLON CONTABIL PARTENER
 

Apartine aceluiasi grup fiscal din care face parte firma utilizatorului. Influenteaza modul de inregistrarea a facturilor catre clienti. Completarea nu este semnificativa in acest caz.

 


Fig. 1

 


Fig. 2
 

Recomandam crearea de analitice pentru contul 442.08, in vederea urmaririi TVA-ului neexigibil corespunzator facturilor cu TVA la incasare, in cazul in care ati avut create analitice pentru urmarirea avizelor de la furnizori/clienti sau lucrati cu analitic specificat pentru adaosul preturilor de inregistrare.
 

C. FACTURI DE LA FURNIZORI
 

Interfata facturilor de intrare se modifica (vezi figura 3) prin adaugarea a doua flag-uri: “TVA dedus la plata” ce se completeaza automat pe baza specificatiilor legislative (va fi “Da” atata timp cat: “TVA la incasare pe factura furnizorului” este pe “Da”, factura este emisa incepand cu anul 2013, nu se aplica taxare inversa si TVA-ul este diferit de 0) si “TVA la incasare pe factura furnizorului”, care se completeaza de utilizator pe baza specificatiilor de pe factura furnizorului.

 

Fig. 3


Daca “TVA dedus la plata” are valoarea “Da” TVA-ul se inregistreaza ca neexigibil iar pe masura ce se plateste obligatia se deduce TVA-ul.
In figura 4 se poate vedea stingerea obligatiei prin numerar din casa. Similar se intampla in cazul stingerii obligatiei prin justificare decont, tranzactii curente prin banca, girare efecte comerciale (numai dupa inregistrarea contului generic prin care se face girarea, in constanta generala de functionare: “Cont bancar pentru efecte comerciale girate”) si compensare. TVA-ul nu devine exigibil in cazul inregistrarii CEC-urilor si efectelor comerciale, in tranzactii in curs din trezorerie.
 

Fig. 4
 

Configurarile pentru jurnalul de cumparari pot fi preluate din MENTOR > LISTE > UNELTE > Manager liste > Trezorerie > Jurnal cumparari > Jurnal cumparari-TVA la incasare, prin selectarea butonului “Configurari implicite”.
Detalii privind structura si modul de completare a jurnalului sunt prezentate in anexa JURNALE.