Setarea TVA 20% în WinMENTOR

 

 Guvernul a decis modificarea TVA-ului cu 4 procente incepand din 1 ianuarie 2016.

 


 

Documentatie TVA

 

Descarcati documentatia modificare cota TVA 

 


 

A. Modificarea cotei TVA in WinMENTOR

 

A.1. Nu este nevoie de versiune noua de WinMENTOR.

A.2. Executati normal inchiderea lunii decembrie 2015.

A.3. Salvati baza de date.

A.4. In "MENTOR -> Nomenclatoare -> Articole -> TVA" ADAUGATI cota de TVA 20% pozitionat fiind pe luna ianuarie 2016.

A.5. Setati constanta de TVA pe noua cota: Mentor > Diverse > Constante generale Mentor>TVA

A.6. Modificati manual sau automat (Service > Conversie > Modificare valori) cota de TVA a fiecarui articol la care se refera modificarea.

A.7. In cazul unitatilor care lucreaza cu modulul Satelit, modificarea cotei de 24% in 20% se va face pe BAZA, urmand sa se transmita fiecarui SATELIT nomenclatorul nou de cote TVA.

A.8. Pe rapoartele "Jurnal de cumparari" si "Jurnal de vanzari" pozitionati-va cu dublu click pe acea casuta din antet in care specifica "24%" si modificati denumirea coloanei corespunzator modificarii guvernamentale.

 

 

B. Modificarea preturilor de vanzare si a adaosului practicat

 

Unitatile "en-gross" deoarece tin evidenta la pret de achizitie, precum si unitatile care tin evidenta la pret cu ridicata (pret de vanzare fara TVA, adica pret achizitie + adaos) nu sunt obligati la alte obligatii de inregistrare. Unitatile "en-detail" insa care isi tin evidenta la pret de vanzare cu TVA, indiferent daca practica o evidenta global-valorica sau cantitativ-valorica vor trebui sa ia o serie de decizii in privinta mentinerii sau modificarii preturilor de raft in concordanta cu adaosul comercial care se va modifica corespunzator.

 

Pentru a obtine rezultatele corecte dorite, este necesar ca utilizatorii tipurilor contabile de MARFA IN MAGAZIN si MARFA IN MAGAZIN VALORIC, sa-si verifice inainte de demararea operatiunilor de modificare a preturilor de inregistrare corelatiile din balanta contabila si raportul de gestiune precum si corelatiile intre cele doua documente a urmatoarelor sume: valoarea de achizitie si de inregistrare a marfurilor, adaosul comercial si TVA-ul neexigibil.

 

Distingem urmatoarele situatii:

 

B.1. Unitatile care au gestiuni cu evidenta cantitativ-valorica ce lucreaza cu preturi de vanzare cu TVA in nomenclatorul de articole si doresc modificarea pretului de vanzare pot folosi optiunea “Actualizare pret vanzare” din Mentor > Nomenclatoare. Coeficientul de micsorare poate fi:

 • 3,22%, mai corect scaderea rezultata din impartirea 120 la 124. Adica, acel produs pe care l-ati vandut pana acum cu 124 RON, din 1 ianuarie il vindeti cu 120 RON, practic cu aceasta metoda adaosul dvs. ramane nemodificat, caci valoarea de vanzare fara TVA a acestui produs tot 100 RON a ramas. Atentie la coeficientul trecut in casuta machetei! (se trece "indicele de crestere" - daca va mai aduceti aminte de cursurile de Statistica...), adica veti introduce 0,9677419 in casuta. 
 • 4%, cei care nu au inteles rationamentul matematic de mai sus si sunt ferm convinsi ca scaderea TVA-ului de la 24% la 20% inseamna o diminuare de 4% :))

Firmele care au in nomenclator inclusiv articole cu 5 sau 9% TVA sa utilizeze optiunea de "modificare selectiva".

 

In cazul in care - dupa aceasta modificare globala - doriti sa actualizati punctual preturile in WinMENTOR, fie le operati direct in nomenclatorul de articole din WinMENTOR, fie le puteti exporta din WinMENTOR intr-un Excel, unde veti face modificarile pe care le considerati necesare, iar pentru importul noilor preturi de vanzare veti putea folosi aplicatia GRATUITA ImpPretNart.

 

Pentru modificarea TVA-ului neexigibil din stoc si eventual a preturilor de inregistrare a stocurilor se utilizeaza Generatorul de modificari de pret (Mentor > Interne > Generator modificari de pret). In generator se va completa automat noul pret de vanzare, daca acesta a fost actualizat prin procedura din pasul anterior.

B.2. Unitatile care au gestiuni cu evidenta cantitativ-valorica ce lucreaza cu preturi de vanzare cu TVA in nomenclator si NU doresc modificarea pretului de vanzare trebuie sa utilizeze Generatorul de modificari de pret, fara nici o schimbare a preturilor. Acestea raman neafectate dar se mareste adaosul cu 3,22% si scade TVA-ul neexigibil aferent fiecarei pozitii de stoc.


B.3. Unitatile care au gestiuni cu evidenta cantitativ-valorica ce NU lucreaza cu preturi de vanzare in nomenclatorul de articole si doresc modificarea preturilor de inregistrare a stocurilor trebuie sa completeze pe Generatorul de modificari de pret coloana “+/-%” cu valoarea -3,22 (se mentine adaosul deja inregistrat in
stoc si se scade valoarea TVA-ului neexigibil), figura de mai jos exemplifica doar macheta, nu si valorile corecte.

 


Atentie daca in nomenclator aveti setat "TVA inclus" pe "DA" sau pe "NU"  (vezi instructiuni in PDF)! Daca aveti valori INCORECTE, aveti de facut o procedura distincta, vezi PDF cu instructiuni!

 

B.4. Unitatile care au gestiuni cu evidenta cantitativ-valorica ce NU lucreaza cu preturi de vanzare cu TVA in nomenclator si NU doresc modificarea pretului de vanzare trebuie doar sa utilizeze Generatorul de modificari de pret, fara nici o schimbare a preturilor. Preturile raman neafectate.

 
Atentie daca in nomenclator aveti setat "TVA inclus" pe "DA" sau pe "NU" (vezi instructiuni in PDF)! Daca aveti valori INCORECTE, aveti de facut o procedura distincta, vezi PDF cu instructiuni!

 

B.5. Unitatile care au gestiuni cu evidenta global-valorica, adica cei care lucreaza cu "marfa in magazin valoric". In urma modificarii cotei de TVA de la punctul A, articolul generic “Marfa in magazin valoric 24%” din nomenclatorul de articole va avea cota de 20%, deci trebuie modificata si denumirea in mod corespunzator: “Marfa in magazin valoric 20%”. Pentru a regla valoarea stocului, mai exact adaosul si TVA-ul neexigibil, va fi nevoie sa se creeze o cota de 24% care se va asocia unui articol nou creat “Marfa in magazin valoric 24%”.
 

Reevaluarea stocului conform noii cote de TVA:

 • Se consulta balanta contabila pentru a prelua soldurile conturilor de marfa gestionate valoric, adaosul aferent si TVA-ul neexigibil.
 • Pe MENTOR > INTERNE > Diminuari de stoc se alege articolul generic definit anterior cu TVA 24%, se completeaza 1 la Cant si soldul din balanta la 371.02 la “PU dest”. La cont se alege un cont intermediar, de exemplu 473. Pe livrare se completeaza la “PU inreg” aceeasi valoare ca la PU dest si cu dublu-click pe OK este adusa valoarea de achizitie. Daca s-a lucrat corect, acesta valoare ar trebui sa fie = Sold 371.02 - Sold 442.08 - Sold 378.02 din balanta contabila.
 • Pe MENTOR > INTERNE > ”Mariri de stoc” se alege articolul “Marfa in magazin valoric 20%” si se completeaza Cant = 1.
  • Daca se doreste pastrarea procentului de adaos, se completeaza la “PU dest” noua valoare de inregistrare = vechiul sold * 0,9677.
  • Daca se doreste mentinerea preturilor vechi (se diminueaza adaosul si creste TVA-ul neexigibil), atunci se completeaza la “PU dest”, acelasi sold la 371.02. Pe Livrare se va completa la “PU achiz” vechea valoare de achizitie si la “PU Inreg” valoarea de pe Document. In ambele cazuri, pe document se va completa acelasi cont intermediar 473.
 • Daca se doreste anularea rulajelor astfel generate pe 371.02, 378.02 respectiv 473, se vor folosi notele contabile diverse.

 

 

C. In cazul utilizarii casei de marcat


C.1. Daca modul de lucru este Emulare tastatura: In casa de marcat se introduce noua cota de TVA, iar codul aferent acestei cote trebuie trecut in Mentor > Interne > Emulare tastatura pe pagina “Date de lucru” in coloana “cod departament in casa de marcat”.
 

C.2. Daca modul de lucru este Offline: Este suficienta schimbarea procentului (din 24 in 20) in memoria casei pe acelasi cod de TVA.

 

 

D. Alte consecinte ale modificarii TVA

 

 

 Documentie suplimentara, tratarea tranzactiilor

 

D.1. Asigurati-va ca nu aveti coloane calculate pe vreo lista din WinMENTOR care sa contina calcule cu vechea cota de TVA !

 

D.2. Contul 4428 se mai foloseste pentru:

 • inregistrarea valorii TVA a avansului incasat (419)
 • inregistrarea valorii TVA a avizelor primite si intocmite

 

Este foarte limpede ca fara corectarea valorii TVA 24% a acestor operatiuni contul 4428 nu va fi pur si probabil va necesita o solutie contabila pentru regularizarea acestora.

 

In cazul inregistrarilor contabile curente (de exemplu sosirea unei facturi in ianuarie la un aviz din decembrie) inregistrarile contabile generate de WinMENTOR sunt corecte (in cazul sus amintit WinMENTOR inregistreaza suplimentar 4426=401 cu valoarea diferentei de TVA, automat, pe documentul "factura sosita la avizul din luna iulie).

 


 

Va rugam retineti: WinMENTOR este printre putinele sisteme din Romania care au fost pregatite pentru o modificare a cotei TVA. Oricat de greu va sunt aceste modificari de efectuat, ca utilizator WinMENTOR va aflati printre norocosi: nu platiti pentru up-grade, nu trebuie sa rulati actualizari plictisitoare, nu asteptati ... modificati doar ceea ce legea va obliga sa faceti ... Va multumim si va felicitam pentru alegerea facuta!

 


 

A v e t i   a b o n a m e n t .  D o r i t i   a j u t o r u l   n o s t r u ?   S o l i c i t a t i - n e !

 

Nume prenume:   Compania:  

 

Telefon: Adresa e-mail:

 

Solicitare:

 

                                                  

 


 

N u   a v e t i   a b o n a m e n t .

S o l i c i t a t i   a c u m   o   o f e r t a   d e   s e r v i c i i   p e n t r u   s e t a r e a   T V A - u l u i !

 

Nume prenume: Compania:  

 

Localitate:  Telefon: Adresa e-mail:

 

Completati va rog (daca stiti) si urmatoarele detalii despre compania dvs:

 

Gestiuni en-detail:  Sateliti: Liste preturi: Casa de marcat:

 

Ma incadrez la (vezi mai sus explicatii modificare pret vanzare):

 

Solicitare:

 

 Vei fi contactat telefonic in cateva minute de la trimiterea mesajului de catre un reprezentant comercial.

 

                                                           

 


  


 

Contactati dvs. departamentul nostru comercial