EDI - Electronic Data Interchange

 

 

Transferul electronic de date (abreviat EDI - Electronic Data Interchange) este o tehnologie care faciliteaza transferul de date intre doi sau mai multi parteneri de afaceri fara a mai utiliza suportul de hartie si serviciul de mesagerie. Tehnologia EDI este folosita din ce in ce mai des de companii internationale, in principal datorita avantajelor majore pe care le aduce in colaborarea cu anumite lanturi internationale. Anumite companii chiar impun utilizarea EDI de catre partenerii lor de afaceri.

 

Baza procesului de schimb electronic de informatii il reprezinta transferul a diverse documente (comenzi, facturi, avize de expeditie, avize de receptie, cataloage de produse, etc) sau informatii intre companiile partenere.

Datele se prezinta sub un format XML si respecta anumite standarde acceptate pe scara larga.

 

ECOD (Electronic Center of Documents) este platforma care sustine transferul si procesarea documentelor electronice. Transferul se face prin codificari ale numelui si adreselor partenerului, codificari unice la nivel international (GLN - Global Location Number).

 

Avantaje la nivel de costuri:

 

* eliminarea suportului fizic (hartia)

* reducerea considerabila a timpilor de lucru necesari

* eliminarea erorilor cauzate de manipularea documentelor

 

Tranzactiile de tip EDI intre companii sunt mult mai rapide si mai sigure decat transferul clasic al documentelor, de unde rezulta o serie de beneficii interne pentru companie:

 

* rotatia mai rapida a stocurilor

* utilizarea eficienta a spatiilor de depozitare

* cresterea calitatii relatiei cu IKA (International Key Accounts)

* cresterea performantelor in raportare

* acuratete in preluarea comenzilor

* flexibilitate extinsa in schimbul de informatii in timp real

 

Pentru mai multe detalii despre EDI, consultati aici.