Servere

 

 

Serverele sunt calculatoare speciale destinate deservirii mai multor statii de lucru cu diferite servicii posibile. Enumeram cateva dintre acestea:

 

  • servere de comunicatii - pentru distributia accesului de internet (routing) si/sau a corespondentei electronice (mail server)
  • servere de web (web server) - pentru partajarea informatiilor pe site-urile firmei accesibile prin internet
  • servere de baze de date (file server) - fac posibila stocarea bazelor de date si accesibilitatea lor
  • servere de aplicatii (app server) - partajarea aplicatiilor care asteapta comenzi de la aplicatiile "client"
  • servere de imprimare (print server) - fac posibila partajarea imprimantei in retea

 

Deoarece aplicatia WinMENTOR nu este de tip client-server, nu este necesara crearea unui "app-server" pentru acest sistem (lucru care va fi necesar pentru WinMENTOR Enterprise cu baze de date Oracle). Este insa necesara partajarea resurselor tip "file server" pentru accesul utilizatorilor la baza de date. In cazul accesului la datele WinMENTOR de la distanta prin metoda on-line (fara utilizarea satelitilor) este utila activarea unui server de comunicare pentru asigurarea accesului Internet.

 

Serverele de regula sunt dotare cu 2 HDD-uri care se configureaza pentru scrierea in oglinda (mirroring) a informatiilor pentru evitarea pierderilor de date cauzate de o defectiune tehnica posibila.

 

Atentie! Mirroring nu inseamna Backup.

 

Functia mirroring permite scrierea simultana a informatiilor pe 2 HDD-uri. Dar o eventuala modificare sau stergere a informatiilor de catre utilizator rezulta cu modificarea simultana pe ambele HDD-uri. Backup insemna crearea unei copii de siguranta, de regula pe un suport extern care se depoziteaza in afara perimetrului locatiei unde se afla serverul (pentru prevenirea daunelor cauzate de un incendiu de exemplu).

 

In functie de volumul de informatii tranzactionat, securitatea si puterea serverelor, aceste servicii se pot stoca pe unul sau mai multe aparate. Practic, orice firma cu o retea de cel putin 3 calculatoare are nevoie de un server de firma. La aproximativ 10 statii in retea, la un volum de lucru mediu in functie de sarcinile solicitate si capacitatile acestora este recomandata partajarea atributiilor pe 2 servere, iar odata cu cresterea complexitatii prelucrarii datelor si a necesitatilor interne se recomanda distribuirea sarcinilor pe mai multe aparate server.

 

Decizie importanta este alegerea sistemului de operare Windows sau Linux ce urmeaza a fi instalat pe server, ambele reprezentand avantaje si dezavantaje tratate in capitolul "Solutii la cheie":

 

 

Recomandam pentru retele mici (3-5 statii) punerea in functiune a unui server Windows, pentru retele mici-medii (6-10 statii) a unui server Linux, iar incepand de la retele medii combinarea acestora pe 2 aparate. De regula insa recomandam servere Windows pentru accesul informatiilor de la distanta (punte de lucru de la distanta, lucrul cu PDA-uri, alte situatii). Vezi avantaje si dezavantaje la capitolul Solutii.

 

 Societatea noastra poate livra servere in functie de preferintele:

  • servere de marca HP, Dell, IBM
  • calculatoare pe post de server

 

Preturi aproximative:

  • 1.000 - 5.000 EUR + TVA pentru servere de marca
  • 400 - 700 EUR + TVA pentru calculatoare pe post de server

 

 Servere va putem livra cu adaosuri minime (acoperirea diferentelor de curs valutar, comisioane bancare...), castigul nostru rezulta din serviciile de punere in functiune a acestora.

 

Consultati ofertele partenerilor nostrii si solicitati-ne o oferta actuala!